Café des Voyageurs

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café des Voyageurs

Beschrijving

Voormalig "Café des Voyageurs" later gekend als "Café Royal", volgens kadaster gebouwd in 1905 door slachter en later herbergier Jan Vanoverschelde uit Meulebeke. Het perceel met de achterbouw wordt in de jaren 1960 opgesplitst. Thans verwaarloosd.

Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; zwarte mechanische pannen). Geprofileerde en geschilderde houten kroonlijst op consoles. Roodbakstenen lijstgevel verlevendigd door gebruik van witte en groene tegels voor banden en segmentboogstrekken. Blind paneel boven pui, waarin voorheen herbergnaam. Begane grond met witgeschilderd houtwerk van deurvenster en poort, laatst genoemde met voluutvormig siertraliewerk bovenaan; nieuw schrijnwerk (kunststof) in bovenvensters in plaats van oorspronkelijke T-ramen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1906/5, 1913/8.

Auteurs: Callaert, Gonda