• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve op een site met oudere kern en met 20ste-eeuwse gebouwen onder meer een chicorei-ast daterend van 1913.

Historiek

Op een kaart bij het landboek van 1654-1656 staan twee evenwijdige, haaks op de straat georiënteerde volumes weergegeven op een deels beboomd erf. De Ferrariskaart (1770-1778) toont een uitbreiding met een volume aan de westzijde, haaks georiënteerd op de bestaande gebouwen, en een boomgaard aan de noordzijde.

Het primitief kadasterplan (circa 1830) geeft nog steeds dezelfde U-vormige configuratie weer met een bakhuis in zuidwestelijke hoek van het erf. In die periode kent de hoeve twee eigenaars, met name Jacobus Vandemoortele uit Izegem voor wat betreft enkele percelen grond en de boomgaard aan de zuidzijde, en Jan van Severen, een timmerman uit Meulebeke, die de gebouwen en het centrale erf bezit.

In 1878 wordt de hoeve, gelegen in de "groote pander", aangekocht door Ivo, Amelie, Virginie en Rosalie Goethals, allen olieslagers uit Meulebeke (zie onder meer Goethalsplaats nummer 16, Heirentstraat nummer 6 en Marialoopsteenweg nummers 62 en 72). Zij laten het volume aan de noordzijde, vermoedelijk een tweewoonst, verenigen tot één woonhuis en het bakhuis afbreken. In 1902 laat Ivo Goethals in de zuidoostelijke hoek van het erf de huidig hoevegebouwen optrekken, met name woonhuis aan de westzijde en haaks erop de evenwijdige bijgebouwen aan de oostzijde. Na erfenis gaat de hoeve tijdelijk over naar brouwer en burgemeester Emile Goethals (zie Goethalsplaats), tot door schenking en verdeling Jozef Carpentier uit Antwerpen eigenaar wordt in 1905. Deze laat in 1913 het noordelijke bijgebouw gedeeltelijk omvormen tot chicorei-ast, die in gebruik blijft tot circa 1955.

Het woonhuis wordt verbouwd in de jaren 1940. Pas in 1977 registreert het kadaster de gewijzigde configuratie met onder meer aangepast woonhuis, uitgebreide bijgebouwen, een bijkomend nutsgebouw ten zuidwesten en de afbraak van een bijgebouwtje in noordwestelijke hoek.

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen in U-vormige opstelling omheen deels beboomd erf met losse verharding, grasperken en bakstenen stoepen. Centrale toegang gemarkeerd door bomen en ijzeren hek tussen nieuwe bakstenen pijlers en getrapte muurtjes. Aan noordzijde, erf van de straat afgescheiden door open betonnen afsluiting met draad. Aan westzijde, éénlagig woonhuis onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat) met recentere roodbakstenen erfgevel op gecementeerde plint. Centrale driezijdige erker waarboven breed en vlak afgedekt dakvenster. Rechthoekige muuropeningen onder witgeschilderde lateien. Achtergevel van zes traveeën met deels bewaarde getoogde vensteropeningen en gedichte deuropening. Tegen zuidgevel, kleine lage serre.

Opmerkelijke interieurafwerking van woonkamer en keuken, met onder meer lichtgele en roodbruine geglazuurde betegeling voor hoge lambrisering en afgeronde schouwwangen. Tevens (wand-) schilderingen met religieuze en voornamelijk landelijke taferelen, gesigneerd Albert Caenepeel (Izegem). Kelder overwelfd door bakstenen troggewelven en toegankelijk via bakstenen trap.

Verankerde bakstenen bijgebouwen onder zadeldaken (nok loodrecht op straat; Vlaamse pannen) met geschilderd houtwerk van deuren, poorten en luiken. Aan noordzijde, schuur-stal-vleugel waarvan oostdeel ingericht als chicorei-ast onder hogere nok met onder meer sierankers, beluikte verluchtingsopeningen en noordelijke bakstenen uitbouw met onder meer waterbak en restanten van transportsysteem; deels gedichte openingen in oostzijgevel. Voormalige paardenstal met onder meer poort onder ijzeren I-profiel en schuifpoorten, bakstenen vloer, dito troggewelven en voederbakken, natuurstenen slieten, ophaalsysteem en gareelhanger. Aan zuidzijde, koe- en varkensstal met gelijkaardige poorten, centraal laadvenster onder zadeldak, getoogde stalvensters en tweedelige deurtjes; aangebouwd bakstenen hondenhok op noordoostelijke hoek. Later aangebouwde bakstenen mestvaalt tegen zuidgevel, voorheen naar verluidt beglaasd, later deels opgevuld met metselwerk.

Ten noorden van het erf, oud woonhuis, deels verbouwd, met onder meer laaddeur in oostzijgevel en leemstookkot; recentere aanbouwen.
Aan de straat, half ondergrondse bakstenen aardappelkelder met ingang onder betonnen latei en betonnen silo voor veevoeder.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1878/109, 1902/21, 1913/38, 1977/126.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 2, artikels 532, 1577, 1578, 1931, 2786.

Auteurs: Callaert, Gonda