erfgoedobject

Klooster

bouwkundig element
ID
89994
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89994

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kloostergebouw
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Kloostergebouw opgetrokken in 1937-1939 door de Tieltse architect Albert Impe, samen met een nieuwe lagere meisjesschool en feestzaal op het terrein dat doorloopt tot aan de Karel van Manderstraat. Dit vormt een nieuw bijhuis van het moederklooster van de Zusters van het Geloof van Tielt, die het bestuur van de meisjesschool overnemen van de Zusters van Liefde van Heule. Het klooster- en schoolcomplex wordt ingehuldigd op 17 september 1939.

In 1999 geven de Zusters van het Geloof de meisjesschool in erfpacht; het klooster zelf blijft in hun eigendom. Sober roodbakstenen rechthoekig complex van drie bouwlagen onder plat dak met haakse aanbouw aan noordzijde en halfronde uitbouw aan oostgevel. Rechthoekige muuropeningen waarin zes- of vierdelige vensters, op begane grond gevat in vlakke natuurstenen omlijsting; verdwenen witgeschilderde omlijstingen van bovenvensters. Vernieuwd schrijnwerk. Ingang in linkertravee gemarkeerd door licht uitkragende, bruinbakstenen omlijsting; deels beglaasde nieuwe vleugeldeur waarboven groot traplicht. Laag ommuurde voortuintjes, gescheiden door toegangspad in betontegels.

Aan oostzijde, tegen het schoolcomplex van de Karel van Manderstraat aan, aangelegde binnentuin.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1940/9/2.
  • VANRENTERGHEM B., De Congregatie van de Zusters van 't Geloof, Bakermat in Tielt, verspreiding en evolutie, onuitgegeven studie, 2000-2001.
  • VERSCHUERE P., De Zusters van 't Geloove, Tielt, 1941, p. 143-144.

Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    School

  • Is deel van
    Baljuw Vermeulenstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Klooster [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89994 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.