erfgoedobject

Ensemble van arbeiderswoningen

bouwkundig element
ID
89997
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89997

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ensemble van drie werkmanshuisjes gelegen langs het haakse wegeltje aan de zuidwestzijde van de straat, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830). De drie huisjes met bijgebouwtje ten zuidwesten en bakhuis ten zuiden zijn in die periode eigendom van ridder Pieter Clemmen uit Gent.

In 1875 laat de toenmalige eigenaar Victor Pycke de Petegem het bijgebouwtje en het bakhuis afbreken. In 1947 wordt een klein bijgebouw aan de zuidzijde opgetrokken voor Joseph Serroels, een plaatselijke wever. Eénlagige baksteenbouw onder zadeldak (nok evenwijdig met steegje; kunstleien) met aan weerzijden aanbouw onder lessenaarsdak (golfplaten). Dubbelhuizen van drie en vier (nummer 9) traveeën met verankerd, gecementeerd en van schijnvoegen voorzien parement; plint met siercementering. Geschilderde houten gootlijst bij nummers 5-7. Nieuwe dakkapel bij nummer 7. Rechthoekige muuropeningen met schuiframen bij nummers 5 en 9; nummer 5 met grote roedeverdeling, tweedelig bovenlicht en luikjes. Omlopende stoep in betontegels.

Aan zuidzijde, klein witgekalkt stalletje met drie deurtjes onder zadeldak (deels Vlaamse pannen) en recentere uitbreiding.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1875/6, 1947/19.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 2, artikels 86, 999, 4434.

Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ensemble van arbeiderswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89997 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.