erfgoedobject

Woning, breedhuis

bouwkundig element
ID: 900   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/900

Beschrijving

Voorheen één geheel. Bakstenen breedhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen), uit het derde kwart van de 19de eeuw.

Lijstgevel voorzien van rechthoekige vensters met hardstenen latei en dito lekdrempel met druiplijst, voorheen beluikt. Rechthoekige, brede deur in de vijfde travee (nummer 51), in een geprofileerde hardstenen omlijsting met druiplijst en neuten; bovenlicht met houten roedeverdeling. De deur van nummer 53 is een verbouwd venster. In de uiterst rechtse travee een eind 19de-eeuwse winkelpui. In de derde travee (nummer 49), bakstenen korfboogpoort met hardstenen imposten en sluitsteen. Rechterzijgevel met aandak en vlechtingen.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Woning, breedhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/900 (Geraadpleegd op 09-04-2020)