• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve waarvan de site opklimt tot minimaal de tweede helft van de 17de eeuw, zie weergave van twee volumes op beboomd erf op een kaart bij het landboek van 1654-1656.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat bijkomend een bijgebouwtje ten noorden weergegeven. Het primitief kadaster (circa 1830) geeft de twee volumes en het kleiner bijgebouw aan de noordzijde weer. In 1856 wordt het woonhuis vergroot en ingedeeld in twee woonhuizen, zie datering "1856" in zijgevel. In 1955 wordt de bouw van een haakse schuur aan de noordzijde geregistreerd, thans afgebroken, en in 1956 de reeds eerder uitgevoerde vergroting van het woonhuis. Vermoedelijk wordt in deze periode ook het bijgebouw aan de zuidzijde uitgebreid met een grote schuur.

Door bomen omzoomde oprit naar erf met losse verharding en grote waterpoel aan de westzijde. Verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldak (nok loodrecht op straat; mechanische pannen). Aan oostzijde, voormalige tweewoonst van zes traveeën met gecementeerde plint en vlechtingen in zijgevels. Natuurstenen onderdorpels. Licht getoogde muuropeningen waarin nieuw schrijnwerk. Aan weerszijden, recentere aanbouwen onder lessenaarsdak. Ten zuiden, oudere schuurstalvleugel met aanbouw; aan oostzijde, recenter aangebouwde, parallelle bakstenen (vermoedelijk vlas-)schuur onder zadeldak (golfplaten) met grote metalen schuifpoort en lege zwartbakstenen gevelnis in top.

Auteurs: Callaert, Gonda