Herberg De Groene Linde

Beschrijving

Voormalige herberg "De Groene Linde", volgens kadaster in 1867 gebouwd in de "Veldbosschenhoek" en in de loop der tijd uitgebreid met aanbouwen, waarvan enkele later zijn afgebroken, zie sporen aan de zijgevel. De uitbating wordt nog vóór de Tweede Wereldoorlog gesloten.

Eénlagig dubbelhuis van vijf traveeën onder mansardedak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen); nieuwe dakkapellen. Verankerde baksteenbouw met gecementeerde, van imitatiebanden voorziene en geschilderde straatgevel. Licht getoogde muuropeningen, waarboven geschilderde panelen; rondboogopening in zuidzijgevel. Aan zuidzijde, annex onder pannen zadeldak met laadluikje. Diverse bijgebouwen, onder meer parallelle bakstenen vleugel onder pannen zadeldak. Aan de straat, open betonnen afsluiting en moestuin.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1867/26.
  • BAERT G., Van aubergien, lantsherberghskens en brandewijnhuysen te Meulebeke, in De Roede van Tielt, jg. 18, nr. 4, 1987, p. 79.

Auteurs: Callaert, Gonda