Vlashandelaarswoningen

Beschrijving

Voormalige vlashandelaarswoningen, gebouwd in 1950 naar ontwerp van architect Marcel Lambrecht (Meulebeke). Bouwheren zijn de Meulebeekse vlashandelaars Adolf en Georges Baekelandt, die reeds in 1947 ten zuiden ervan twee vlasschuren laten optrekken.

Vrijstaande dubbelwoonst met laag omhaagde en ommuurde voortuin. Symmetrisch opgevat volume van twee maal drie traveeën en twee bouwlagen onder groot schilddak (mechanische pannen). Witgeschilderde, omlopende, geprofileerde houten kroonlijst. Lijstgevel in rode sierbaksteen met gebruik van natuursteen voor onder meer onderdorpels, omlijstingen en penanten. Rechthoekige muuropeningen, onder meer als drielicht opgevat in brede, ondiepe bovenerkers met centrale balkonvensters. Decoratief uitgewerkte en verdiepte rondboogtoegangen met beglaasde en van geometrisch hekwerk voorziene vleugeldeuren.

Ten zuiden, witgeschilderde bakstenen vlasschuur met zwartgeschilderde plint onder licht hellend zadeldak (nok loodrecht op straat) met onder meer aanbouw aan zuidzijde, metalen poort met klinket en, in top, beglaasde mijternis in bakstenen omlijsting met kruis met beeldje van Sint-Antonius met Kind.

• Gemeentearchief Meulebeke, Bouwaanvragen, 1950/213.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1947/1, 1950/1.

Auteurs: Callaert, Gonda

De bakstenen vlasschuur ten zuiden van de woningen is gesloopt.

• Geopunt Vlaanderen, Luchtfoto Vlaanderen, winter 2018, Bruggesteenweg 102-104, Meulebeke [online], https://www.geopunt.be (geraadpleegd op 23 augustus 2022).
Auteurs: Jacobs, Els