is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis
Deze vaststelling was geldig van tot
Kapel van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis, ook gekend als "kapel van de familie Perneel".
De bouw van de kapel wordt in 1878 in het kadaster geregistreerd, doch met de vermelding dat dit reeds meer dan tien jaar ervoor is uitgevoerd. De kapel is opgericht in de zuidwestelijke hoek van het erf van het "Goed Ter Lucht" (zie nummer 44), dit uit dank na bekomen genezing in opdracht van Petrus Goethals en zusters, de toenmalige eigenaars van de hoeve. In 1982 wordt het Onze-Lieve-Vrouwebeeld gestolen. In 1986 wordt de kapel grondig gerestaureerd met onder meer een nieuw parement, dakgebinte en vloer. Tevens wordt een nieuw Onze-Lieve-Vrouwebeeld geplaatst, afkomstig uit het klooster van Oostrozebeke.
Sobere roodbakstenen kapel onder zadeldak (nok loodrecht op straat; zwarte Vlaamse pannen), voorheen met gecementeerde en decoratief geschilderde voorgevel en oculus in top. Voorgevel met licht uitkragende schouderstukken en spitsbogig uitgewerkte top bekroond door ijzeren kruis. Zijgevels met baksteenfries, betegelde onderdorpels en halfcirkelvormige venstertjes met waaiervormige roedeverdeling (rechts). Segmentboogtoegang met houten vleugeldeur. Witgepleisterd interieur onder dito tongewelf; nieuw gemetst altaar waarop zwartmarmeren plaat; nieuwe tegelvloer. In halfronde wandnis, beeld van Onze-Lieve-Vrouw met wereldbol in de handen en slang aan de voeten.
Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)