erfgoedobject

Boerenwoning

bouwkundig element
ID
90019
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90019

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met 20ste-eeuwse hoevegebouwen op een site die opklimt tot de 17de eeuw, zie weergave van het erf met drie losstaande gebouwen op een kaart bij het landboek van 1654-1656.

De Ferrariskaart (1770-1778) geeft dezelfde configuratie weer met nog een bijkomend klein volume. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) wordt de hoeve gelegen in de "Goeterluchthoek", weergegeven met woonhuis aan oost-, parallel bijgebouw aan westzijde en twee bijgebouwtjes. Volgens kadaster laat Franciscus de Nieulant de Pottelsberghe uit Gent in 1908 het huidige woonhuis optrekken na afbraak van een bijgebouwtje; het oude woonhuis wordt omgevormd tot nutsgebouw. In 1973 worden alle bijgebouwen aangepast of vervangen door nieuwbouw; wellicht is dit een registratie van een oudere, gewijzigde situatie.

Erf met losse verharding toegankelijk via buisleuninghek tussen bakstenen pijlers; omhaagde en aangelegde voortuin, waarin witgekalkt pijlerkapelletje met beglaasde mijternis, waarin Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Naar verluidt verdwenen houten kapelletje aan de inrijpoort.

Eénlagig woonhuis van zes traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen). Roodbakstenen lijstgevel decoratief uitgewerkt met imitatienatuursteen voor onder meer hoekbanden, getrapte baksteenfries, doorlopende bovenlijsten en licht vooruitspringend deurrisaliet oplopend in dakvensters. Witgeschilderde muurankers. Segmentboogopeningen; nieuw schrijnwerk.

Bakstenen bijgebouwen onder zadeldak (mechanische pannen), onder meer parallelle stal met muuropeningen onder witgeschilderde latei en haakse dwarsschuur met onder meer vlechtingen in zijpuntgevel, asemgaten en gedichte korfboogopening. Recente aan- en bijgebouwen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1909/2, 1973/4.
  • BOUCKHUYT L., De kapellekensbaan, een inventaris van de Meulebeekse veldkapellen, Meulebeke, 1994, p. 155.

Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Alleen de boerenwoning bleef bewaard. De stal is deels verbouwd en de schuur is gesloopt. Ook de afsluiting en het pijlerkapelletje zijn niet langer bewaard. 

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenwoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90019 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.