erfgoedobject

Biezelenbergmolen en molenaarshuis

bouwkundig element
ID
9002
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9002
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Zogenaamd "Biezelenbergmolen", en molenaarshuis. Bakstenen windmolen, gesloopt in 1966. Molenaarshuis van het dubbelhuistype met één bouwlaag van vier traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Baksteenbouw met gecementeerde erfgevel. Getoogde muuropeningen in gecementeerde en geriemde omlijstingen. Arduinen lekdrempels. Achtergevel met rechthoekige vensters onder I-balken met rozetjes. Links, rechthoekige poort in het verlengde van het boerenhuis. Op de plaats van de molen werd een villa gebouwd.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Biezelenbergmolen en molenaarshuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9002 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.