erfgoedobject

Vrijstaand herenhuis in tuin

bouwkundig element
ID: 90023   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90023

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gentstraat nr. 15. Vrijstaand herenhuis in tuin, in oorsprong gebouwd in 1895 en in 1950 verbouwd in opdracht van Gerard Vande Vijvere naar ontwerp (1948) van de Gentse architecten Charles en Gerald Hoge.

Historiek.
In 1895 wordt op een onbebouwde "meers" een neoclassicistisch herenhuis met haaks bijgebouw opgericht in opdracht van de weduwe en de kinderen van notaris Emiel Bossuyt uit Meulebeke. Naar verluidt wordt het huis pas later door geneesheer Felix David bewoond.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog bezetten de Duitsers het pand, dat tevens als militaire gevangenis voor burgers ingericht wordt; hierbij worden de vensters toegemetseld.
In 1919 wordt de Meulebeekse onderpastoor René Faict eigenaar van het beschadigde herenhuis.
In 1930 wordt de woning verkocht aan Maria Bostoen die later huwt met Gerard Vande Vijvere, de Meulebeekse nijveraar die samen met Robert en Herman Vande Vijvere in 1945 de onderneming "Matexi" (Maatschappij tot Exploitatie van Immobiliën) opricht met oorspronkelijke zetel in de ouderlijke woning (cf. Oude Pittemstraat nr. 56, Robrechtegemstraat nr. 2, Zuid-Australiëstraat nr. 42). Hij laat in 1943 het bestaande huis vergroten, het haakse bijgebouw afbreken en twee kleinere bijgebouwtjes optrekken. In deze periode laat hij vermoedelijk ook de kapel aan de straat oprichten (cf. z.nr./ bij nr. 15).
In 1950 wordt het herenhuis verbouwd tot zijn huidig uitzicht met o.m. een heraangelegde tuin en bijhorende autobergplaats aan de oostzijde ter vervanging van een van de bijgebouwtjes.
Het oorspronkelijke ontwerp (1948) van de Gentse architecten Charles en Gerald Hoge met o.m. benedenerker en deurvensters wordt enigszins gewijzigd uitgevoerd.

Beschrijving.
Vrijstaand herenhuis in historiserende bouwstijl met omhaagde en aangelegde tuin voorzien van lage ommuring en eenvoudig ijzeren hek tussen bakstenen pijlers. Centraal verhoogd en betegeld toegangspad met natuurstenen bordestrappen.
Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder gemansardeerd schilddak (daktegels) met omlopende, geprofileerde houten kroonlijst. Houten dakkapellen met driehoekige frontonbekroning. Hoog uitkragende bakstenen schoorstenen in siermetselwerk. Roodbakstenen lijstgevel met aflijnende gecementeerde sierlijst. Gebruik van natuursteen en simili voor o.m. plint, onderdorpels op consoles, licht uitkragende rechthoekige bovenerker, aanzetstenen van segmentboogstrekken van grote benedenvensters, ruitvormige gevelsteen met bloemreliëf en zwaar uitgewerkte deuromlijsting in historiserende stijl, met o.m. pilasters met knopkapiteel, gelede architraaf met voluutfronton en siertopstuk. Geschilderd houtwerk van twee- of driedelige, rechthoekige vensters; rondbogige bovenvensters in centrale travee. Glas-in-loodramen met rechthoekige of ruitvormige verdeling. Halfrond balkon met sierlijke smeedijzeren leuning. Beglaasde deur met decoratief ijzeren hekwerk. Lage zijaanbouw onder schilddak met houten bekleding en gekoppelde rondboogvensters.
(Geen toelating tot plaatsbezoek).

GEMEENTEARCHIEF MEULEBEKE, Bouwaanvragen, 1948/93.
KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1896/12, 1929/65, 1933/18, 1942/26, 1943/10, 1950/28.
KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 212 : Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 2, artikels 1742, 2675, 3675, 4119.
www.matexi.be


Bron     : Callaert G. met medewerking van Boone B. & Moeykens S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Vrijstaand herenhuis in tuin [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90023 (Geraadpleegd op 08-04-2020)