erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouwekapel

bouwkundig element
ID
90024
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90024

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwekapel vermoedelijk opgericht in de jaren 1940 ter bescherming tegen oorlogsrampen in opdracht van Gerard Vande Vijvere, de toenmalige eigenaar van het naastgelegen herenhuis, die in deze periode het herenhuis laat vergroten.

De kapel is ingeplant aan de straat, tegen de ligusterhaag van en in de zuidoostelijke hoek van de tuin van nummer 15. Voorliggend bakstenen vloertje. Roodbakstenen niskapel met licht uitkragende bovenbouw onder steil zadeldak (nok loodrecht op straat; geglazuurde mechanische pannen) met geschoorde houten overstek; ijzeren nokkruis. Spitsboogvormige, gepleisterde nis met smalle natuurstenen sluit- en aanzetstenen; zowel boven- als onderaan voorzien van ijzeren traliehek en dito kaarsenhouder; rood tegelvloertje. Altaar met houten sokkel waarop gipsen beeld van O.-L.-Vrouw met gekroond Kind. Eronder, grijsgeaderde witmarmeren plaat met uitgehouwen en vergulde letters "WIJ BIDDEN DIE HIER WONEN/ TER UWER EER O. LIEVE VROUW/ LAAT ONS DAN VREE BEKOMEN/ SPAAR ONS V. OORLOGSWEE EN ROUW".

 • BOUCKHUYT L., De kapellekensbaan, een inventaris van de Meulebeekse veldkapellen, Meulebeke, 1994, p. 156.
 • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, s.l., s.d., nr. 5.
 • JACOBS M., Zij die vielen als helden… Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1996, p. 247-248.

Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Vrijstaand herenhuis in tuin

 • Is deel van
  Gentstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onze-Lieve-Vrouwekapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90024 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.