Neogotische Onze-Lieve-Vrouwekapel

Beschrijving

Neogotische Onze-Lieve-Vrouwekapel, ook gekend als "kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Troost" of "Allaerts kapelle". De bouw van de kapel wordt in 1903 in het kadaster geregistreerd, doch met de vermelding dat dit reeds meer dan zeven jaar voordien is gebeurd. Bouwheren zijn wellicht de toenmalige eigenaars van de Herentmolen, de weduwe en de kinderen van Lodewijk Vermeulen-Loncke, olieslager uit Ingelmunster (zie nummer 307). De kapel maakt in oorsprong deel uit van een ommegang van vier kapellen. Op de straathoek overhoeks ingeplant tussen heesters en haag. Bruinroodbakstenen kapel onder zadeldak (zwarte en rode mechanische pannen). Punt- en zijgevels voorzien van getrapte baksteenfries; hoekbanden in helrode baksteen. IJzeren nokkruis. Zwartbakstenen druiplijst doorlopend boven segmentboogtoegang onder strek. Erboven beglaasd, spitsbogig gevelkapelletje, waarin beeldje van Onze-Lieve-Vrouw met Kind, voorheen van Heilige Antonius. Spitsboogvensters met grote roedeverdeling; betegelde onderdorpels.

Interieur met gepleisterd spitsbooggewelf en hoog, witgeschilderd ijzeren altaarhekken. Betegeld altaar met houten gedenkplaat voorzien van opschrift : "DEZE KAPELLE IS DOEN BOUWEN/ TER ERE VAN DE BEDRUKTE MOEDER GODS/ DROEVIG ZIJNDE TOT HARE DOOD/ MET HAREN GESTORVEN ZOON JEZUS OP HARE SCHOOT/ TOT TROOST VAN ALLE BEDRUKTE MENSCHEN/ DIE TOT HAAR ZULLEN KOMEN/ WANT JEZUS HEEFT HAAR BELOOFD TE GEVEN/ AL HETGEEN DAT ZIJ VAN HEM VERZOEKT". Beelden van Onze-Lieve-Vrouw van Troost met Kind, Heilige Benedictus, Heilige Antonius van Padua en Heilige Hart. Wandkaarsnis.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1903/60.
  • BOUCKHUYT L., De kapellekensbaan, een inventaris van de Meulebeekse veldkapellen, Meulebeke, 1994, p. 64-66, 156.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, s.l., s.d., nr. 4.

Auteurs: Callaert, Gonda