Eclectisch woonwinkelpand

Beschrijving

Eclectisch woonwinkelpand gebouwd in 1912 als aanpassing van een bestaand pand naar ontwerp van aannemer-architect Prudent Vergote (Meulebeke) in opdracht van de Meulebeekse winkelier Gustaaf Dusselier. Het ontwerp wordt enigszins gewijzigd uitgevoerd, zie poort in rechtertravee in plaats van deur met venster; recenter aangebrachte bovenerker.

Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen). Geprofileerde, geschilderde houten kroonlijst met gekartelde bebording op modillons. Geelbakstenen parement met decoratief gebruik van groengeglazuurde baksteen voor banden, onder meer boven strekken van korf- en segmentbogige muuropeningen. Natuurstenen plint en onderdorpels. Centrale vensterrisalieten oplopende in trapgevel (vijf treden) met licht uitkragende schouderstukken; rondbogig dakvenster met bewaarde kleine roedeverdeling en gekleurd glas in bovenlicht. Korfboogpoort met verticaal gedeeld bovenlicht, waarboven gecementeerde en witgeschilderde driezijdige erker.
Beglaasde en van hekwerk voorziene (voormalige) winkeldeur met uitstalraam links.

• Gemeentearchief Meulebeke, Bouwaanvragen, 1912/Gustaaf Dusselier.