Half vrijstaand burgerhuis

Beschrijving

Half vrijstaand burgerhuis gebouwd in 1949 als heropbouw van een vernield pand naar ontwerp van architect Valeir Lievens (Tielt) in opdracht van Robert Dusselier, handelaar en zoon van de bouwheer van nummer 5. Naar verluidt is het oudere pand tijdens de oorlog een verblijfplaats voor Duitse officiers, met een bunker in de tuin, thans verdwenen.

Breedhuis van twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen) met roodbakstenen parement, natuurstenen plint en trap (twee treden) en gebruik van simili voor onder meer decoratieve geprofileerde omlijstingen en bekleding van centrale bovenerker, oplopende in puntgevel met dakvenster. Fraai houtwerk van onder meer deur met zesdelige beglazing en van tweedelige poort met geometrisch hekwerk in bovenlichten. Glas-in-loodinvulling in deurbeglazing en (deels) in meerdelige benedenvensters; bovenvensters met roedeverdeling.

• Gemeentearchief Meulebeke, Bouwaanvragen, 1949/161.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1950/13.