erfgoedobject

Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van La Salette

bouwkundig element
ID
90042
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90042

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van La Salette, tevens gekend als "Verhelst kapelle" of "Boones kapel", gedateerd met jaartalsteen "1854" in puntgeveltop, doch waarvan de bouw pas in 1878 door het kadaster wordt geregistreerd. Opgericht aan de zuidwestzijde van het erf van de hoeve nummer 1 in opdracht van Petrus Boone, dit uit dank voor de goede afloop nadat twee van zijn kinderen in een hoge boom zijn geklauterd. De kapel, die in oorsprong deel uitmaakt van een ommegang van vier kapellen, is recent herschilderd.

Overhoeks geplaatste kapel met voorliggende haagjes en populier links. Aan oostzijde, aanpalende witgekalkte bakstenen erfpijler met piramidaalvormige getrapte bekroning. Witgekalkte en verankerde baksteenbouw met grijsgeschilderde plint onder zadeldak (Vlaamse pannen). Puntgevel met schouderstukken en vlechtingen, uitgewerkt met sobere neoclassicistische inslag, zie vlakke pilasters onder doorlopende baksteenfries. Verdwenen ijzeren nokkruis. Rondboogtoegang met houten deurtje, deels opengewerkt door middel van balusters.

Interieur met vlakgepleisterd gewelf, nieuwe tegelvloer en gemetst altaar waarvoor traliehekken met ingewerkte kandelaar. In wandnis, beelden van Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen met Kind, leeuw en wapenschild, Heilige Rita en kruisbeeld. Deze beelden vervangen de naar verluidt hier oorspronkelijk geplaatste beelden van Heilige Petrus, Heilige Antonius en van Onze-Lieve-Vrouw van La Salette.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1878/67.
  • BOUCKHUYT L., De kapellekensbaan, een inventaris van de Meulebeekse veldkapellen, Meulebeke, 1994, p. 40-44, 157.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, s.l., s.d., nr. 9.

Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van La Salette [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90042 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.