• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve waarvan de site minimaal opklimt tot de tweede helft van de 17de eeuw, zie weergave op een kaart bij het landboek van 1654-1656 van de haakse oprit naar een klein beboomd erf met een huis net ten zuiden van de Oude Devebeek.

De Ferrariskaart (1770-1778) geeft een bijkomend parallel volume aan de zuidzijde weer. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) wordt aan de noordzijde het woonhuis met ernaast een bijgebouwtje en aan de zuidzijde een haaks bijgebouw weergegeven; de toenmalige eigenaars zijn Joannes Larmuseau en Joannes Straeck, respectievelijk eigenaar en brouwer uit Tielt.

In de eerste helft van de 20ste eeuw is de hoeve eigendom van kunstschilder Edgard Van Baveghem (Dendermonde, 1880 - Meulebeke, 1952), tevens burgemeester van Meulebeke van 1921 tot 1927, die ze in 1948 aan landbouwer Alphonse Callens verkoopt; in deze periode gebeuren perceelsgrenswijzigingen omwille van de rechttrekking en verbreding van de steenweg. Later worden nog bijgebouwen toegevoegd of uitgebreid en circa 1970 wordt een nieuw woonhuis aan de oostzijde gebouwd.

Geasfalteerde en door jonge bomen omzoomde oprit naar verhard erf met fruitboom, boomgaard ten oosten tegen de straat aan en open betonnen afsluiting met draad. Aan noordzijde, woonhuis met vermoedelijk 18de-eeuwse kern. Eénlagige baksteenbouw van voorheen acht, thans zeven traveeën onder zadeldak met houten bebording (nok loodrecht op straat; Vlaamse pannen); hoge gecementeerde en geschilderde plint, roodgeschilderde muurankers en natuurstenen onderdorpels. Getoogde en beluikte muuropeningen onder strek, waarin schuiframen en ramen met grote roedeverdeling. Sporen van oud huisnummer boven de deur. Nieuwe, geïncorporeerde autobergplaats rechts en recentere lage aanbouw aan westzijde.

Ten westen, haaks schuurtje en wagenhuis onder gelijkaardig zadeldak; drie poorten. Recentere nutsgebouwen aan oost- en zuidzijde.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1948/51.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 1, artikels 360, 2709.

Auteurs: Callaert, Gonda