Bivakhuis De Miere

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bivakhuis De Miere

Beschrijving

Bivakhuis "De Miere", in oorsprong een 19de-eeuwse gelijknamige herberg waarvan de uitbating gesloten wordt vóór de Tweede Wereldoorlog, gelegen langs de voetwegel richting de Krekelstraat.

Nadat in de jaren 1970 op de weiden ten zuiden van het kasteeldomein Ter Borcht het speelplein "'t Ravotterke" wordt ingericht, koopt het gemeentebestuur in 1984 de nabijgelegen herberg "De Miere" aan, waarna het huis vernieuwd wordt en samen met enkele nieuwe paviljoenen aan de noordzijde omgevormd wordt tot bivakplaats en jeugdverblijfcentrum.

Geschilderde en verankerde éénlagige baksteenbouw onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen); gecementeerde en geschilderde plint. Nieuwe natuurstenen onderdorpels. Getoogde muuropeningen; nieuw schrijnwerk en dito luiken. Gedichte oculi in oostzijgevel.
Achterliggende bijgebouwen, onder meer slaapplaatsen, speelpaviljoen, sanitair blok en volière.

• BAERT G., Van aubergien, lantsherberghskens en brandewijnhuysen te Meulebeke, in De Roede van Tielt, jg. 18, nr. 4, 1987, p. 91.

Auteurs: Callaert, Gonda