erfgoedobject

Directeurswoning van brouwerij Vondel

bouwkundig element
ID
90065
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90065

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige beheerderswoning van de brouwerij Vondel, na het overlijden van de stichter Camiel Vande Vondele (Meulebeke, 1862-1929) in 1938 gebouwd voor de beheerder Omer Petit uit Watou, later opgevolgd door zijn zoon Louis Petit. Tegelijk bouwt men een nieuw brouwerijgebouw en de burelen aan de straat. Naar verluidt is het woonhuis een ontwerp van de Gentse architect Charles Hoge.

In 1980 wordt de woning aan de straatzijde vergroot en door een aanbouw met de achterliggende garage verbonden. Recent zijn de restanten van de voormalige en tot zwembad omgevormde schoolkapel bij de eigendom gevoegd.

Villa in cottagestijl met ommuurde en omhaagde tuin; oprit aan oostzijde. Baksteenbouw van twee bouwlagen op grondplan met diverse uitbouwen onder overkragend schilddak (nok loodrecht op straat; daktegels); kleine dakkapellen aan achterzijde. Uitkragende, gelede brede schoorstenen. Oostgevel met uitspringende inkomtravee onder haaks zadeldak, bekroond door groot driehoekig fronton met gepleisterd gevelveld en decoratief pseudovakwerk. Gebruik van natuursteen en simili voor onder meer plint, onderdorpels en omlijstingen. Fraai gesculpteerde houten bekleding van onder meer lage erker naast de ingang. Rechthoekige en rondbogige muuropeningen waarin verzorgd houtwerk, veelal met glas-in-loodinvulling (onder emer wapenschilden). Gestileerde balkonleuning en traliewerk, onder meer bij beglaasde, rondbogige vleugeldeur. Natuurstenen trap (twee treden). Aan tuinzijde, gevel met gekoppeld driedelig rondboogvenster waarboven robuust, deels geajoureerd balkon. Recente aanbouw onder plat dak als verbinding met het garagegebouw onder schilddak (zwartgeglazuurde mechanische pannen).

Het interieur bewaart onder meer fraai houtwerk van de bordestrap met aangebouwde zitbank, van de binnendeuren waarvan enkele met glas-in-loodinvulling en van de schouwmantel en lambrisering met ingewerkte muurkasten in het bureel; enkele betegelde schouwen in historiserende stijl.
Grote aangelegde tuin, naar verluidt voorheen met boomgaard en schuilkelder daterend uit de Tweede Wereldoorlog.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1938/19, 1980/14.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 2, artikels 2399, 2545.

Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Brouwerij Vondel

  • Is deel van
    Karel van Manderstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Directeurswoning van brouwerij Vondel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90065 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.