erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID
90072
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90072
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Eénlaagswoonhuis volgens kadaster gebouwd in 1842 voor Arnoldus Verhamme uit Koolskamp, die in 1826 op het ruime perceel op de hoek met de Oude Gentstraat een stenen graan- en oliemolen opricht, gekend als "Verhammes molen", "Vanhammes molen" of "Beelkens molen". In 1883 laat de Meulebeekse molenaar Charles-Louis Dewilde het huis aan de westzijde vergroten met een "suikerijdrogerij", die het jaar erna uitgebreid wordt. In 1901 laat landbouwer Camiel Beel de nabijgelegen molen omwille van vervallen toestand afbreken en een tweewoonst optrekken (zie nummers 56-58).

In 1937 wordt aan de westzijde van het complex een nieuw woonhuis opgericht voor de weduwe en de kinderen van Camiel Beel (zie nummer 52).
Breedhuis van vijf traveeën, samen met de thans verbouwde suikerijdrogerij onder schilddak (Vlaamse pannen). Verankerde baksteenbouw met gecementeerde plint. Segmentboogopeningen (nieuw schrijnwerk). Sporen van oud huisnummer boven de deur. Aan de gevel, beglaasd houten rondbogig hangkapelletje met gestrekte uiteinden waarin beeldje van Onze-Lieve-Vrouw, naar verluidt geplaatst door de ouders van priesters Alfons en Remi Beel.

Aan westzijde, voormalige "suikerijdrogerij", recent verbouwd met inbreng van autobergplaatsen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1847/5, 1884/11, 1886/11.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 2, artikel 863.
  • BOUCKHUYT L., De kapellekensbaan, een inventaris van de Meulebeekse veldkapellen, Meulebeke, 1994, p. 158.

Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90072 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.