• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Tweewoonst volgens kadaster gebouwd in 1901-1902 door de Meulebeekse landbouwer Camiel Beel, die de in 1826 op het ruime hoekperceel opgerichte stenen graan- en oliemolen, gekend als "Verhammes molen", "Vanhammes molen" of "Beelkens molen", laat slopen omwille van vervallen toestand. Hijzelf bewoont het woonhuis met de aangebouwde suikerijdrogerij (zie nummer 54), waar in 1937 ten westen ervan voor zijn weduwe en de kinderen een nieuw woonhuis wordt gebouwd (zie nummer 52).

Eénlagige dubbelhuizen van telkens drie traveeën onder vernieuwde pannen zadeldaken (nok evenwijdig met straat). Verankerd bakstenen parement met gecementeerde plint. Doorlopende zwartbakstenen druiplijst. Segmentboogopeningen; nieuw schrijnwerk. Aan oostzijde, recentere aanbouw.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1902/8.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 2, artikel 863.