Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis, volgens kadaster samen met een naastgelegen pakhuis gebouwd in 1853 voor de Meulebeekse molenaar - later koopman - Joannes Storme. Na opeenvolgende splitsingen, verenigingen en omvorming van het pakhuis tot woning, wordt in 1953 een haakse achterbouw met halfronde uitbouw opgericht en het jaar erna een grote houtzagerij achteraan het huis gebouwd, beide in opdracht van eigenaar Jeanne Desmet en vruchtgebruiker en handelaar Achille Desmet. De voorgevel wordt in 1959 aangepast.

Dubbelhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (nok evenwijdig met straat; zwartgeglazuurde mechanische pannen); nieuw dakvlakvenster. Breed uitkragende, vernieuwde kroonlijst. Lijstgevel met aangepast parement van lichtgele siersteen, gesigneerd "G. DE CAIGNY EMELGHEM". Hoge natuurstenen plint. Doorlopende geprofileerde cordonlijst. Gecementeerde omlijstingen en hoekkettingen. Rechthoekige muuropeningen; vernieuwd schrijnwerk (kunststof); zoldervenstertjes met glas-in-loodinvulling. Deur met waaiervormig ingedeeld bovenlicht. Natuurstenen trap (een trede) en dito schamppaaltje.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1855/1, 1874/3, 1903/22, 1953/19, 1954/15, 1959/24.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 1, artikel 1295.

Auteurs: Callaert, Gonda