erfgoedobject

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima

bouwkundig element
ID: 90089   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90089

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kleine Roeselarestraat z.nr./ rechts van nr. 1. Kapel van O.-L.-Vrouw van Fatima, ook gekend als "kapel van de familie Verkinderen", opgericht in 1949 naar ontwerp van architect Léon Verthé (Ingelmunster).
Martha Verkinderen laat de kapel optrekken ter vervanging van een bestaand boomkapelletje als dank om gespaard te blijven tijdens de Tweede Wereldoorlog, te meer daar de hoeve nabij de spoorlijn Tielt - Ingelmunster gelegen is en haar broer Gerard adjudant is bij commandant Edmond Libeert, die op de hoeve een uitzendpost inricht. Gebouwd door de gebroeders Vanhoutte (Meulebeke) met de hulp van neef Antoine Verkinderen die na de dood van Gerard in 1944 op de hoeve komt werken.
Tegen linde en deels geajoureerde betonnen afsluiting overhoeks geplaatste kapel onder zadeldak (zwarte mechanische pannen) met roodbakstenen puntgevel en gecementeerde plint, naar onderen toe breder uitlopend. IJzeren nokkruis. Naar verluidt gedateerd in achtergevel "1949". Grote spitsboognis afgesloten door ijzeren traliehek waarin de letters "A M" verwerkt zijn; gepleisterde en blauwgeschilderde nis met geschilderde spitsbooglijst voorzien van aanroeping "O.L.V. VAN FATIMA B.V.O.". Gemetst altaar waarop beeld van O.-L.-Vrouw van Fatima. Voorliggend vloertje in betontegels en twee ijzeren zitbankjes op betonnen sokkel.

GEMEENTEARCHIEF MEULEBEKE, Bouwaanvragen, 1948/132.
KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1949/74.
BOUCKHUYT L., De kapellekensbaan, een inventaris van de Meulebeekse veldkapellen, Meulebeke, 1994, p. 35-37, 158.
DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, s.l., s.d., nr. 14.


Bron     : Callaert G. met medewerking van Boone B. & Moeykens S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Callaert, Gonda


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90089 (Geraadpleegd op 20-05-2019)