Het burgerhuis Van den Bossche-Callebaut dateert van het begin van de 20ste eeuw en wordt gekenmerkt door zijn een achthoekige toren aan de linkerzijde van de voorgevel.
Het huis Sint-Lievensplein 2 is één van de meest beeldbepalende panden van het dorpsplein. De gronden waarop reeds zeer vroeg een pand stond was circa 1830 eigendom van de heer Joseph Van den Bossche, advocaat. Via vererving en verkoop kwam het perceel in 1863 aan Romain De Roeck-De Rycke en kinderen. Hij was landbouwer. In 1882 beslist hij om zijn "bâtiment rural" om te bouwen tot een "maison". Na een overdracht aan vermoedelijk de kinderen De Rouck wordt het terrein in 1904 verkocht aan de heer Florent Van den Bossche-Callebaut (brouwer). Volgend op deze verkoop en reeds opgetekend in het kadaster 1906 wordt het huidige huis opgetekend. Een groot bijgebouw wordt eveneens ingetekend doch niet specifiek benoemd. 37 jaar later (1943) worden de bijgebouwen achter in de tuin opgetrokken.
Het burgerhuis heeft een ommuurde tuin met hek. Het is opgebouwd volgens het dubbelhuistype met drie ongelijke traveeën, links uitlopend in een achthoekige toren. Op een hardstenen plint verrijst het bakstenen gebouw met lijstwerk en hoekblokken in hardsteen. De ramen met uitzondering van de torenramen op de zolderverdieping, zijn rondbogig. Het afgeknotte tentdak en de torenspits zijn met leien bedekt en bekroond met een gesmede vorstkam. De uitstekende kroonlijst wordt ondersteund door fraai uitgewerkte spanten. Twee dakkapellen doorbreken het dakvlak. Tijdens recente verbouwingscampagnes werd het huis gerenoveerd waarbij de bovendakse schouwen aangepast werden en de ramen op de bovenverdieping hun kleinhouten verloren.
Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Mertens J. 2005: Burgerhuis Van den Bossche-Callebaut [online], https://id.erfgoed.net/teksten/176487 (geraadpleegd op ).
Burgerhuis, links, met ommuurde tuin met hek. Dubbelhuistype met twee bouwlagen van drie traveeën onder afgeknot tentdak (nok parallel aan de straat, leien), met gesmeed ijzeren vorstkam, uit eind 19de eeuw tot begin 20ste eeuw. Links, achtzijdige toren onder geknikte spits (leien). Baksteenbouw op arduinen plint. Begane grond met geprofileerde puilijst, witte siergevelsteen voor contrasterende accenten. Linkerzijrisaliet onder afgewolfd zadeldak. Rondboogvormige en segmentboogvormige muuropeningen. Arduinen lekdrempels. Kroonlijst op houten spanten. Dakkapel. Zijgevels met linkertravee onder topgevel.
Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: d'Huyvetter C. & de Longie B. & Eeman M. 1978: Burgerhuis Van den Bossche-Callebaut [online], https://id.erfgoed.net/teksten/9009 (geraadpleegd op ).