erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
90104
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90104
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Hoeve met 19de-eeuwse gebouwen op een site die minimaal opklimt tot de tweede helft van de 17de eeuw.

Op een kaart bij het landboek van 1654-1656 wordt een woonhuis op een beboomd perceel weergegeven. De Ferrariskaart (1770-1778) toont twee haakse volumes en een achterliggend bijgebouwtje. Dezelfde configuratie met bijgebouwtje aan de straat wordt weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830); de toenmalige eigenaar is landbouwer Joseph Maes uit Meulebeke. Deze laat in 1874 het huidige woonhuis aan de straat oprichten, het oude woonhuis gedeeltelijk afbreken en omvormen tot "waschhuis" en diverse bijgebouwen optrekken.

In 1968 registreert het kadaster nog een vergroting van de stal aan de westzijde, net als de bouw van een chicorei-ast die later afgebroken wordt.
Omhaagd erf met bomen en losse verharding; erftoegang via ijzeren hek tussen overhoekse bakstenen pijlers. Aan de straat, verzorgd éénlagig woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; zwarte en rode mechanische pannen). Verankerd roodbruinbakstenen parement met vlechtingen in zijpuntgevels en zwartbakstenen doorlopende druiplijst. Natuurstenen onderdorpels. Muuropeningen met afgeronde hoeken onder roodbakstenen strekken. Witgeschilderd houtwerk van T-ramen met grote roedeverdeling en gedeeld bovenlicht. Luiken. Deur in vlakke natuurstenen omlijsting met gelijkaardig afgeronde bovenhoeken. Natuurstenen trede. Erfgevel met getoogde openingen (T-ramen); verdwenen luiken; zijgevels met rondboogramen (vernieuwd schrijnwerk). Nieuw betegeld stoepje aan erfzijde. Kelder onder witgekalkte troggewelven.
Aan oostzijde, haakse schuur onder zadeldak met dakoverstek (Vlaamse pannen); deels gedichte openingen, nieuwe metalen poort en deurtjes onder witgeschilderde latei. Zuidzijgevel met sporen van verbouwing en fraai spitsbogige gevelnis met witgeschilderde bakstenen omlijsting, waarin beeldje van Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Recente nutsgebouwen omheen het erf.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1874/1, 1890/1, 1968/7.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 1, artikels 377/2, 390, 1353.

Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90104 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.