Ensemble van burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerhuizen

Beschrijving

Half vrijstaand ensemble van twee woonhuizen met laatclassicistische inslag, volgens kadaster in 1838 gebouwd in opdracht van Henricus Ysenbrandt uit Tielt, die een jaar later ten noorden ervan nog enkele éénlaagswoningen laat bouwen (nummers 13-15).

In 1847 wordt nummer 19 tijdelijk (tot 1863) opgesplitst. In 1895 worden beide woningen met een achteraanbouw uitgebreid. In 1966 krijgt nummer 17 nogmaals een uitbreiding met diverse achterliggende bijgebouwen en in 1974 wordt nummer 19 vergroot. Breedhuizen van respectievelijk zeven en vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; nummer 17, Vlaamse pannen; nummer 19, mechanische pannen). Nieuwe gootlijsten. Bakstenen lijstgevel met segmentboogopeningen. Natuurstenen onderdorpels. Nieuw schrijnwerk en dito luiken. Nummer 17 met korfboogpoort in linkertravee, natuurstenen trap (drie treden); in lagere aanbouw links, naast nummer 15, doorrit onder zadeldak met behouden gebinte naar tuin. Beide met achterliggende bakstenen bijgebouwen; bij nummer 17 onder pannen schilddak.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1839/15, 1840/17, 1907/72, 1966/60, 1974/49.

Auteurs: Callaert, Gonda