erfgoedobject

Pastorie

bouwkundig element
ID
90107
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90107

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige pastorie met parochiaal centrum van Marialoop, in oorsprong gebouwd in 1834-1835 voor Leo Dujardin, de eerste pastoor van Marialoop, die in 1837-1838 ten zuiden ervan een nieuwe parochiekerk laat oprichten (zie zonder nummer).

In 1846 wordt de pastorie uitgebreid en met een bouwlaag verhoogd. De pastorie loopt schade op tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1963 gebeuren nogmaals een uitbreiding en aanpassing; tevens wordt een bijgebouw naast het kerkhof opgetrokken en is er een grenswijziging met de weg die verbreed wordt. Afgebroken begin 2008.

Vrijstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen). Voorheen bepleisterde en geschilderde lijstgevel, later met nieuw roodbakstenen parement. Natuurstenen plint en onderdorpels. Rechthoekige muuropeningen in omlijstingen op oren en voorzien van sluitsteen; nieuw schrijnwerk. Deels beglaasde vleugeldeur met ijzeren hekwerk onder rechte luifel met smal rechthoekig bovenlicht. Natuurstenen trap (een trede). Linkerzijgevel met sporen van verhoging en gedichte openingen. Aan weerszijden, lage annexen, onder meer rechts onder pannen schilddak. Aan zuidzijde, muurtje met toegang tot het parochiaal centrum. Achterliggend grote, verwilderde tuin.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1836/33, 1847/20, 1963/37.

Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Pastorie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90107 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.