Boerenarbeiderswoningen

Beschrijving

Achteringelegen voormalige tweewoonst minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie weergave op het primitief kadasterplan (circa 1830) van enkele boerenarbeidershuisjes met haakse bijgebouwen aan zuidzijde, alle in eigendom van de Meulebeekse wever Ivo Raedt. Deze laat in 1849 een huisje in de noordoostelijke hoek afbreken. In 1894 registreert het kadaster een perceelsvereniging.

Toegang via overhoekse, witgeschilderde betonnen pijlers, ijzeren hek en lange oprit; omhaagd erf met bomen, losse verharding en pomp. Witgekalkt en verankerd éénlaags bakstenen volume van zeven traveeën onder zadeldak (mechanische pannen) met hoge, gepekte plint, rechthoekige muuropeningen onder strek en twee toegangen, waarvan één getoogd. Zijgevel met gedichte en nieuwe muuropeningen. Aan zuidwestzijde, bakhuis onder zadeldak (Vlaamse pannen) met recenter bijgebouw onder golfplaten bedaking; aan zuidoostzijde, haakse stal onder zadeldak (Vlaamse pannen) met witgekalkte erfgevel, gedichte stalvensters, recentere aanbouw onder golfplaten lessenaarsdak en mestvaalt omheind door witgeschilderd betonnen muurtje.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1849/5, 1894/11.

Auteurs: Callaert, Gonda