Goet ten Ackere

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Goet ten Ackere

Beschrijving

Voormalig "Goet ten Ackere", hoeve waarvan de site minimaal tot de tweede helft van de 17de eeuw opklimt, thans met gaaf bewaarde 19de-eeuwse bestanddelen waarvan het woonhuis in zijgevel "1843" (geschilderd) gedateerd is.

Op een kaart bij het landboek van 1654-1656 wordt het "Goet ten Ackere" weergegeven als beboomd erf waarop zich twee volumes bevinden.
Het primitief kadasterplan (circa 1830) toont het woonhuis met parallel bijgebouw aan de westzijde en overhoeks ingeplant bijgebouwtje aan de straat. De toenmalige eigenaar is olieslager Joseph Goethals uit Meulebeke, eigenaar van onder meer een 18de-eeuwse oliemolen gelegen op de hoek van de Tieltstraat en de Schutterijstraat. In 1843 laat hij het woonhuis volledig herbouwen.

Later gaat de hoeve via erfenis over naar de olieslagers Ivo, Virginie en Rosalie Goethals (zie nummer 62, Aststraat nummer 4, Goethalsplaats nummer 16 en Heirentstraat nummer 6). Bij de rechttrekking van de Marialoopsteenweg in 1872 gebeurt een perceelsgrenswijziging en wordt de huidige grote, parallelle schuurstalvleugel opgericht. In 1875 gebeurt nog een kleine aanpassing aan het perceel bij de opheffing van een stuk oud straattracé ten noordoosten.

In 1904 is brouwer Emiel Goethals (1855 - 1932) eigenaar, tevens burgemeester van 1888 tot 1920, provincieraadslid en volksvertegenwoordiger (1912-1919) (zie Hoogstraat zonder nummer/ bij nummers 2-4-6).

In 1974 registreert het kadaster de vermoedelijk reeds eerder uitgevoerde uitbreidingen aan zowel woonhuis als schuur en de bouw van twee kleinere bijgebouwen achteraan het erf; intussen is het kleine bijgebouwtje, wellicht het bakhuis, afgebroken.

Omhaagd erf met kasseibestrating, grasland, fruitbomen en fraaie ijzeren toegangshekkens aan straat- en oostzijde; aan oostzijde tevens deels geajoureerde betonnen afsluiting. Losstaande, verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met groengeschilderd houtwerk. Aan oostzijde, eenlagig woonhuis van zes traveeën (nok loodrecht op straat). Natuurstenen onderdorpels. Getoogde muuropeningen onder strek; T-ramen met tweedelige schuiframen voorzien van grote roedeverdeling; luiken. Deur met getoogd en gedeeld bovenlicht. Aan noordzijde, recenter aangebouwde bakstenen stal onder lagere nok. Aan westzijde, imposante schuurstalvleugel; dubbele dwarsschuur met asemgaten, hoge korfboogpoorten met klinket, getoogde en rechthoekige deurtjes en laaddeuren; gedichte aanvlieggaten in top van straatpuntgevel; recentere stalvensters onder latei in westgevel.

Aan zuidzijde van het erf, 20ste-eeuwse bakstenen bijgebouwen, onder meer mogelijk ast met laadvloertje en -deur.

Auteurs: Callaert, Gonda