erfgoedobject

Fontein met beeld De Beer of Habemus Ursum

bouwkundig element
ID
90125
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90125

Juridische gevolgen

Beschrijving

Fontein met beeld "De Beer" of "Habemus Ursum", opgericht aan de zuidoostzijde van de Sint-Amanduskerk door de in Meulebeke woonachtige kunstenaar Frans Vercoutere (Avelgem, 1955) (gesigneerd) en onthuld op 2 juli 2005.

Twee cirkelvormige waterpartijen met natuurstenen afdekstenen en centrale sokkel, waarop bronzen zittend berenbeeld met kroon en scepter. Het beeld verwijst naar de adellijke familie de Beer die voorheen het kasteel Ter Borcht bewoont, vanaf het einde van de 15de eeuw tot het einde van de 18de eeuw de heerlijkheid - later baronie - Meulebeke bezit en een belangrijke stempel op de Meulebeekse geschiedenis drukt, zie onder meer het familiewapen dat in het gemeentewapen is opgenomen. De zwaan aan het uiteinde van de scepter verwijst naar het wapenschild van de gekende schilder-schrijver Karel van Mander (Meulebeke, 1548 - Amsterdam, 1606) (zie zonder nummer, beeld van Karel van Mander; zie Karel Van Manderstraat).

Op sokkel bevestigd bronzen plaatje "HABEMUS URSUM/ (SIGNERING)/ FRANS VERCOUTERE/ 2 JULI 2005".

  • CASTELEIN I., Bronzen beeld zetelt op de Markt, in www.nieuwsblad.be, 30 juli 2005.

Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Fontein met beeld De Beer of Habemus Ursum [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90125 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.