Herberg behorend bij de naastgelegen brouwerij

Beschrijving

Voormalige herberg behorend bij de naastgelegen brouwerij (zie nummer 3), thans café "'t Gasthof", in kern opklimmend tot minimaal de eerste helft van de 19de eeuw en op het primitief kadasterplan (circa 1830) weergegeven. Vermoedelijk samen met de aanpalende brouwerswoning in 1863 in opdracht van de Meulebeekse brouwer Karel Roelandts aangepast.

In 1909 uitgebreid met achteraanbouw voor de toenmalige eigenaar en brouwer Camiel De Jonghe en in 1963 nogmaals uitgebreid. De huidige herbergpui dateert wellicht uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.

Laat-classicistisch breedhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag, samen met nummer 3 onder schilddak (nok evenwijdig met plein; mechanische pannen). Nieuwe gootlijst. Geschilderde lijstgevel met siercementering, onder meer imitatievoegwerk, omlijstingen, panelen en sluitstenen. Natuurstenen onderdorpels. Segmentboogopeningen; in tweede bouwlaag, T-ramen met verticale verdeling in bovenlichten. Herbergpui met gele (parement) en groene (band en omlijstingen) betegeling; zwartbakstenen plint. Tussen herbergramen, nieuwe deur met gedeeld bovenlicht.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1863/107, 1909/24, 1963/53, 1977/4.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 1, artikels 462, 1671, 1994, 2028, 3794.

Auteurs: Callaert, Gonda