"Den Olifant", herberg geopend in 1884 in een ouder pand dat weergegeven wordt op het primitief kadasterplan (circa 1830) met als toenmalige eigenaar notaris Leo Vermeulen. In 1901 laat eigenaar en brouwer Gustaaf Vanderoughstraete uit Meulebeke, die het pand in 1890 koopt, een deel van de achterliggende bijgebouwen afbreken en een deel van de tuin afsplitsen. In de 20ste eeuw worden parement en muuropeningen op de begane grond aangepast en in 1991 registreert het kadaster een vergroting van de bijgebouwen.
Laat-classicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd zadeldak (nok evenwijdig met plein; zwartgeglazuurde mechanische pannen). Natuurstenen plint en onderdorpels. Lijstgevel met later aangebracht geelbakstenen parement. Rechthoekige muuropeningen in licht verdiepte nis; bovenvensters met vernieuwde T-ramen (voorheen met roedeverdeling). Gewijzigde openingen op begane grond; verdwenen luiken. Nieuwe beglaasde herbergdeur; zijtoegang in rechtertravee. Bakstenen zuidzijgevel met sporen van lagere dakrand en vlechtingen.
BAERT G., Van aubergien, lantsherberghskens en brandewijnhuysen te Meulebeke, in De Roede van Tielt, jg. 18, nr. 4, 1987, p. 80, 89, 94.
Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Callaert, Gonda Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)