erfgoedobject

Laat-classicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID
90132
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90132

Juridische gevolgen

Beschrijving

Laat-classicistisch herenhuis reeds weergegeven op een kaartdeel uit het leenboek van het leenhof Bosterhout van 1785 en op het primitief kadasterplan (circa 1830); laatstgenoemde vermeldt als toenmalige eigenaar bakker Petrus Vandenbogaerde uit Meulebeke. In 1874 laat zijn weduwe het pand opsplitsen in woonhuis en achterliggende "suikerijdrogerij", die vergroot wordt. In 1901 registreert het kadaster de vereniging van het bijgebouw met het woonhuis. In de loop der tijd verdwijnen de achteringelegen chicorei-ast en de paardenstal.

Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd zadeldak (nok evenwijdig met plein; zwartgeglazuurde mechanische pannen). Vlakgepleisterde en geschilderde lijstgevel met natuurstenen plint, onderdorpels en doorlopende kordon. Blinde panelen onder kroonlijst. Segmentboogopeningen, in tweede bouwlaag in geriemde omlijsting met decoratieve sluitsteen; nieuwe schuif- en T-ramen in plaats van T-ramen met grote roedeverdeling; nieuwe luiken en deur. Natuurstenen trap (twee treden). Segmentboogpoort in linkertravee als doorrit naar achterliggende bijgebouwen met bewaarde houten zoldering en laadsysteem.

Typerende dubbelhuisplattegrond met centrale gang waarop de vertrekken uitkomen. Grotendeels aangepaste interieuraankleding; eenvoudige houten bordestrap met ingesnoerde trappaal.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1874/24, 1901/38, 1966/23, 1977/5.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 1, artikels 538, 1013.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 2794 : Leenboek van het Leenhof Bosterhout, Heerlijkheid ten Ackeren, 1785.

Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Laat-classicistisch herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90132 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.