Winkelwoonhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelwoonhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonwinkelpand

Beschrijving

Woonwinkelpand, volgens kadaster gebouwd in 1933 voor de Meulebeekse handelaar Aloïs Dusselier na afbraak van een ouder pand. Begane grond thans ingericht als bankfiliaal.

Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok evenwijdig met straat; zwarte mechanische pannen). Geprofileerde, witgeschilderde houten kroonlijst op consoles. Parement van lijstgevel en dakkapellen met late invloed van art-nouveaustijl, zie gebruik van lichtgele siersteen en bruingeglazuurde tegels (banden, fries). Natuurstenen plint, schamppaaltjes, onderdorpels, consoles en negblokken. Accent op brede linkertravee door tweedelige rondboogpoort met kwartcirkelvormige bovenlichten waarboven, tussen lisenen, balkon met gestileerde ijzeren leuning en balkonvenster. Bovenvensters onder rechte latei; geschilderde T-ramen. Recentere winkelpui rechts.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1930/30, 1933/43.

Auteurs: Callaert, Gonda