Vlashandelaarswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vlaskoopmanswoning

Beschrijving

Voormalige vlaskoopmanswoning, volgens kadaster gebouwd in 1877 voor Bernard Lecluyse uit Meulebeke, in 1937 herbouwd voor de Brusselse soldaat Henri Veys met achterliggend bijgebouw, dat later nog uitgebreid wordt.

Robuust dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder plat dak met laag omhaagde voortuin. Roodbakstenen straatgevel met hoger opgetrokken brede zijrisalieten voorzien van spaarvelden. Gecementeerde plint en dito zijgevel, laatstgenoemde met schijnvoegwerk. Rechthoekige muuropeningen met horizontale roedeverdeling; schuiframen op begane grond met gelijkaardige verdeling in bovenlichten. Deur onder rechte luifel met smal boven- en zijlicht, waarin cirkelvormige beglazing. Noordzijgevel met ouder T-raam. Deels witgekalkte bakstenen achteraanbouw onder pannen zadeldak (nok loodrecht op straat).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1878/78, 1937/29.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 2, artikels 1685, 3529.

Auteurs: Callaert, Gonda