't Hof ter Velde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 't Hof ter Velde

Beschrijving

" 't Hof ter Velde", haaks op de weg ingeplante éénlaagswoning, volgens kadaster in 1893 voor landbouwer Pieter Christiaens gebouwd. Thans behorend bij "Westernclub" met recentere gebouwen aan oost- en noordzijde.

Verankerde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) met gecementeerde plint; nieuwe dakvlakvensters. Getoogde muuropeningen onder strek; vernieuwd schrijnwerk. Geïncorporeerd stalgedeelte met getoogde deurtjes en dito aardappelkelder. Gecementeerde en van schijnvoegen voorziene zijgevel aan de straat met gevelnis in gecementeerde omlijsting met kruis.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1894/3.
  • BAERT G., Van aubergien, lantsherberghskens en brandewijnhuysen te Meulebeke, in De Roede van Tielt, jg. 18, nr. 4, 1987, p. 85.

Auteurs: Callaert, Gonda