Burgerhuis met aanpalend bedrijfsgebouw

Beschrijving

Art-decogetint woonhuis met aanpalend bedrijfsgebouw, volgens kadaster in 1925 gebouwd voor de Meulebeekse handelaars Gustave, Aloïs en Achille Dusselier. In de jaren 1930 wordt het bijgebouw in het kadaster als breifabriek geregistreerd. In 1936 gekocht door likeurhandelaar Omer Stevens en aanverwanten, die de eigendom laten opsplitsen.

Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen). Overkragende geprofileerde houten kroonlijst op consoles. Licht uitkragend en oplopend vensterrisaliet op lisenen met in- en uitzwenkende top waarin drieledig dakvenster. Geelbakstenen parement met veelvuldig gebruik van natuursteen voor onder meer plint, banden, onder- en bovendorpels, borstweringen, kraag- en afdekstenen. Sierankers. Korfboogvenster op begane grond; rechthoekige bovenvensters met blind rondboogveld, in deurtravee in licht verdiepte nis. Bewaard houtwerk; rolluiken. Beglaasde deur met ijzeren hekwerk, waarboven medaillonvormig bovenlicht met ruitvormige glas-in-loodinvulling, gevat in geblokte natuurstenen omlijsting onder gebogen druiplijst met gestrekte uiteinden. Bijgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder zinken bedaking in aansluitende stijl met parement in rode en gele (lisenen, strekken) baksteen, grote korfboogvensters op begane grond en rechthoekige bovenvensters, beide met kleinhouten roedeverdeling in vnl. bovenlichten; centraal, driedelige rechthoekige poort.

Recentere achteraanbouw en bakstenen bedrijfsgebouw onder gekoppelde pannen zadeldaken (nok evenwijdig met straat) met oculi in top van zijpuntgevels.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1925/z.nr., 1929/28, 1936/6.

Auteurs: Callaert, Gonda