erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
90145
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90145

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoeve waarvan de gebouwen minimaal opklimmen tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie weergave op het primitief kadasterplan (circa 1830) van woonhuis, haakse schuurstalvleugel aan de straat en bakhuis, met als toenmalige eigenaar landbouwer François Bruyneel uit Meulebeke. Het kadaster registreert in 1851 een kleine uitbreiding van het woonhuis en het bijgebouw. In 1944 en 1976 gebeuren verdere uitbreidingen aan de bestaande gebouwen tot de huidige toestand, met tevens oprichting van nieuwe nutsgebouwen aan oost- en zuidzijde van het erf.

Grotendeels omhaagd en verhard erf met grasperken. Losstaande verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (mechanische pannen). Ten noorden, langgestrekt woonhuis met witgekalkte erfgevel, gecementeerde plint, recente dakkapel, rechthoekige muuropeningen, in noordgevel onder betonnen latei, en recentere aanbouwen. Ten westen, aan de straat, haakse schuurstalvleugel met dakoverstek, gedichte openingen, erfgevel met tweedelige staldeurtjes en schuifpoort en zijgevel met laaddeurtjes; recente aanbouw onder lessenaarsdak (golfplaten). Bakhuis ten zuidwesten van het erf en recentere nutsgebouwen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1851/107, 1944/37, 1976/46.

Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90145 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.