Laat-classicistisch burgerhuis

Beschrijving

Laat-classicistisch pand minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830), met als toenmalige eigenaar metser Bernard Scheer uit Meulebeke.

Het pand komt in de loop van de 19de eeuw in eigendom van onder meer Judocus Vantieghem uit Gent (1848), Carolus Vantieghem, bakker uit Meulebeke (1868) en Eduard Eggermont, kamslager uit Meulebeke (1887), wiens weduwe het huis in 1906 aan winkelier Juliaan Delannoy uit Meulebeke verkoopt. Het kadaster registreert geen enkele volumewijziging, doch in de loop der tijd wordt een winkelpui ingebracht.

Half vrijstaand breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok evenwijdig met straat; leien/mechanische pannen) waarin dakkapellen (oeils-de-boeuf). Geprofileerde, geschilderde houten kroonlijst. Gepleisterde en geschilderde lijstgevel met schijnvoegen op zwartgeschilderde plint. Natuurstenen onderdorpels. Rechthoekige muuropeningen; bovenvensters (T-ramen) met diamantkopsluitsteen; benedenvensters met rolluikkasten. Recentere sobere houten winkelpui met nieuwe deur. Naar verluidt gerenoveerd interieur.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 1, artikels 469, 1228, 1674.

Auteurs: Callaert, Gonda