Laat-classicistisch burgerhuis

Beschrijving

Laat-classicistisch pand, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830) met als toenmalige eigenaar Joseph Lefevre, kleermaker uit Meulebeke; in 1890 uitgebreid en mogelijk aangepast in opdracht van Stephania Devolder uit Meulebeke, pas in 1907 in het kadaster geregistreerd.

Dubbelhuis van twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen); nieuwe gootlijst. Gepleisterde en geschilderde lijstgevel met imitatiebanden op begane grond; schijnvoegen en sierfries in tweede bouwlaag. Hoge natuurstenen plint en dito onderdorpels, doorlopend in tweede bouwlaag. Rechthoekige muuropeningen; bovenvensters in geriemde omlijsting met decoratieve sluitsteen op mascaronconsoles waartussen panelen. Nieuw schrijnwerk. Deur met rechthoekig bovenlicht. Natuurstenen trap (twee treden). Recenter geïncorporeerde autobergplaats in rechtertravee.

Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1907/82.

Auteurs: Callaert, Gonda