N.V. Dubaere

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed N.V. Dubaere

Beschrijving

"N.V. Dubaere", in oorsprong als één pand in 1903 gebouwd voor de Brusselse hotelhouder Lodewijk Herregodts, die het in 1910 aan de Meulebeekse koopman Henri Dubaere verkoopt. Deze heeft circa 1890 een vellenhandel gestart die uitgroeit tot een haarsnijderij, groothandel in onder meer vellen, wol, lompen, textielafval en schroot, en afbraakbedrijf van machines en fabrieksgebouwen, in 1929 uitgebreid met een groot magazijn en vanaf 1955 gekend als "Firma Dubaere-Vanden Avenne", waarvan de terreinen voorheen over een spoorverbinding beschikken. In 1947 wordt de woning in modernistische trant verbouwd en het magazijn uitgebreid in opdracht van de weduwe en de kinderen van Henri Dubaere. In 1960 wordt een achterbouw van het huis afgebroken en de achterliggende fabriek sterk uitgebreid. In 1980 wordt het huis opgesplitst en het rechterdeel aangepast.

Half vrijstaand ensemble van twee woonhuizen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; zwartgeglazuurde mechanische pannen). Lijstgevel met parement in gele siersteen met gebruik van donkerbruine plaketten voor plint en vensterpenanten. Witgeschilderde zijgevel. Afgerond, doorlopend bovenbalkon met buisleuning. Smalle, rechthoekige muuropeningen; van hekwerk voorziene, beglaasde vleugeldeur tussen afgeronde zijmuurtjes en onder rechte luifel. Lage, haakse witgekalkte aanbouw onder pannen zadeldak en groter bijgebouw onder pannen schilddak.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1903/65, 1929/103, 1947/45, 1960/68, 1980/67.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 2, artikels 1910, 3271, 3900.
  • DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen. Steden, gemeenten, bevolking, 1960, p. 1105.

Auteurs: Callaert, Gonda