Herenhuis gedateerd 1908

Beschrijving

Eclectisch herenhuis met art-nouveau-inslag, gebouwd "ANNO 1908" (gevelstenen) voor veearts Edmond Maeyens uit Meulebeke naar ontwerp van architect Prudent Vergote (Meulebeke). In 1962 voorzien van bijhorende autobergplaats langsheen de Barnumstraat naar ontwerp van architect Edgard Lievens (Tielt).

Breedhuis van twee bouwlagen en half ondergrondse kelderverdieping onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; zwarte mechanische pannen). Geprofileerde houten kroonlijst op modillons. Lijstgevel doorbroken door centrale venstertraveeën oplopend in uitgewerkte tuitgevel onder haaks zadeldak, met licht uitkragende schouderstukken, overhoekse bakstenen bekroning en ijzeren topstuk met kleine armilaarsfeer. Kleurrijk materiaalgebruik van gele (parement) en rode (topstuk, strekstenen) baksteen en natuursteen voor hoge plint, banden, onderdorpels en aanzet- en kraagstenen van strekken. Korfboogopeningen, onder meer centrale benedenvensters onder gekoppelde boogfries en drielicht in tweede bouwlaag; bovenvensters en dakvenster voorzien van boogvelden met geschilderd metselwerk in visgraatmotief. Verzorgd houtwerk van T-ramen met verticale roedeverdeling in bovenlichten, waarin groengekleurd glas. Getraliede segmentbogige keldervenstertjes. Aan weerszijden van de poort, ingewerkte natuurstenen schamppaaltjes. Trekbel.

Bewaarde indeling van doorlopende doorrit die aansluiting geeft op centrale traphal, voorheen met naastgelegen "spreekkamer", salons aan de straat en haakse achterbouw, oorspronkelijk met onder meer "schotelhuis", "pharmacie" en paardenstal, thans vernieuwd. Enkele bewaarde interieurelementen zijn onder meer marmeren tegelvloeren en schouwen, wand- en plafondlijstwerk, decoratief houtwerk van deels beglaasde binnendeuren met glas-in-loodinvulling, lambrisering en wenteltrap met zwartmarmeren aanzettrede, voluutvormige trappaal en ijzeren leuning met houten handgreep.

• Gemeentearchief Meulebeke, Bouwaanvragen, 1908/E. Maeyens.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1908/20.