Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam kapel van Loncke
Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Meulebeke
Deelgemeente Meulebeke
Straat Oostrozebekestraat
Locatie Oostrozebekestraat zonder nummer, Meulebeke (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Meulebeke (adrescontroles: 22-08-2008 - 22-08-2008).
  • Inventarisatie Meulebeke (geografische inventarisatie: 01-06-2007 - 30-06-2008).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Oostrozebekestraat nr. +96/ O.-L.-Vrouwstraat. Kapel van O.-L.-Vrouw van Lourdes, ook gekend als "kapel van Loncke", volgens kadaster in 1876 gebouwd, mogelijk ter vervanging van een oudere kapel die op de kaart van P. Vander Maelen (1850) weergegeven wordt. Bouwheer is de Meulebeekse molenaar Leonard Loncke, tevens eigenaar van de "Plaatsmolen", de *Herentmolen (cf. Gentstraat nr. 307) en "Ginste Stampkot", een oliewindmolen in het gehucht de Ginste (Oostrozebeke).
Op 16 oktober 1918 wordt de kapel tijdens een Duitse granaataanval beschadigd, later hersteld.
Ruime neogotische kapel met driezijdige koorafsluiting. Verankerde rode baksteenbouw onder zadel- en schilddak (nok loodrecht op straat; zwarte en rode Vlaamse pannen) met omlopende, gecementeerde en geschilderde plint. IJzeren nokkruis. Gevelritmering door middel van versneden (o.m. hoek)steunberen. Westgevel uitgewerkt als puntgevel met aandak op licht uitkragende schouderstukken met centrale, doorgetrokken spitsboognis, waarin segmentboogtoegang met houten vleugeldeur, spitsboogveld met dito nis waarin beeldje van O.-L.-Vrouw van Lourdes en neogotisch drielicht. Zijgevels onder dubbele baksteenfries met neogotische spitsboogvensters in baksteenomlijsting en natuurstenen afzaten. Blind koorgedeelte. Aan de zijde van de O.-L.-Vrouwstraat, laag bakstenen muurtje.
Witgepleisterde binnenafwerking met recentere plaatlambrisering en nieuwe tegelvloer; spits houten gewelf uitlopende op schalken met knopkapitelen. Niet-figuratieve glas-in-loodramen. Lourdesgrot achter groengeschilderd traliehek, waarin bouwjaar "1876" en initialen "E.V." zijn verwerkt, wellicht van de smid Emiel Vierstraete (cf. Markt z.nr., Sint-Amanduskerk). Beelden van O.-L.-Vrouw met opschrift in aureoolvorm "IK BEN DE ONBEVLEKTE ONTVANGENIS", Bernardette Soubirous, H. Jozef met Kind en H. Anna met Maria als meisje, beide l.g. op decoratieve console. Wandkandelaar, offerblok, natuurstenen wijwatervat en ex-voto's op westmuur.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1877/14.
BOUCKHUYT L., De kapellekensbaan, een inventaris van de Meulebeekse veldkapellen, Meulebeke, 1994, p. 107-119, 162.
DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, s.l., s.d., nr. 23.
GERMONPREZ R., Het boek van Meulebeke, Meulebeke, 1982, p. 147, 226.
Hulstveldepad, brochure wandelroutes, Meulebeke, 1979, p. 10.

Bron: Callaert G. met medewerking van Boone B. & Moeykens S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Callaert, Gonda

Relaties

maakt deel uit van Oostrozebekestraat

Oostrozebekestraat (Meulebeke)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.