Burgerhuis met smidse

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonhuis met smidse

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Onze-Lieve-Vrouwstraat. Woonhuis met smidse, volgens kadaster in 1939 gebouwd voor Remi Vuylsteke, smid uit Meulebeke (zie Oude Diksmuidse Boterweg); gesigneerd "ALB. CROP/ ARCHITECT/ MEULEBEKE" (rechts naast inkom).

Hoekpand van twee bouwlagen onder plat dak met parement in gele siersteen; inslag van modernistische stijl, zie onder meer afgeronde overkragende hoekerker met omlopend vensterregister en patrijspoortmotief. Inkom op de hoek tussen afgeronde zijmuurtjes. Recentere aanbouwen aan zuidzijde en langsheen de Onze-Lieve-Vrouwstraat.

Aan zuidzijde, smidse onder zadeldak (nok loodrecht op straat; golfplaten) met bakstenen gevelfront voorzien van getrapte belijning, blind paneel en, tussen pilasters, grote (nieuwe) poort en horizontaal zijlicht met verticale roedeverdeling.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1939/27.

Auteurs: Callaert, Gonda