• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve met 19de- en 20ste-eeuwse bestanddelen gelegen op een oudere site die minimaal tot de tweede helft van de 17de eeuw opklimt.

Op een kaart bij het landboek van 1654-1656 wordt een woonhuis met haaks bijgebouw aan de straat op een beboomd erf weergegeven. Dezelfde configuratie wordt op de Ferrariskaart (1770-1778) weergegeven, met bijkomend bakhuis op het primitief kadasterplan (circa 1830). In 1956 registreert het kadaster een reeds eerder gewijzigde toestand met verdwenen bakhuis, uitgebreide schuurstalvleugel en nieuw bijgebouw aan de oostzijde. In de tweede helft van de 20ste eeuw wordt een nieuw woonhuis aan de straat gebouwd.

Erf met verharding en grasperk, toegankelijk via witgeschilderde betonnen pijlers en buisleuninghek waarin de initialen "D V" zijn verwerkt. Bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken met roodgeschilderde muurankers. Eénlagig woonhuis van vier traveeën met baksteenfries, natuurstenen onderdorpels en segmentboogopeningen (T-ramen). Links, recentere aanbouw met getrapte gevel en metalen schuifpoortje; rechts, getralied hondenhok. Aan zuidzijde, haakse schuurstalvleugel onder zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen) met kleine dakoverstek; stalvensters en -deuren onder witgeschilderde segmentboogstrekken; dwarsschuur met metalen schuifpoort; zijgevel met gevelnis in bakstenen omlijsting. Nieuw woonhuis en recentere aan- en bijgebouwen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1956/1.

Auteurs: Callaert, Gonda