erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
90166
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90166

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Historische hoeve met oud woonhuis en 20ste-eeuwse bijgebouwen.

Op een kaart bij het landboek van 1654-1656 worden twee haaks op elkaar staande volumes weergegeven op een beboomd perceel met westelijke toegangsweg vanaf de (huidige) Oostrozebekestraat en gracht aan de oostzijde. De Ferrariskaart (1770-1778) toont een bijkomend klein volume aan de oostzijde. Het primitief kadasterplan (circa 1830) geeft de configuratie weer van het woonhuis, het haakse bijgebouw aan de west- en een klein bijgebouw aan de oostzijde, met als toenmalige eigenaar de Kortrijkse advocaat Deburck. In 1878 registreert het kadaster een reeds meer dan tien jaar ervoor uitgevoerde vergroting van het woonhuis, dan in eigendom van de kinderen van landbouwer Franciscus Dobbels. In 1900 laten de weduwe en de kinderen van Emiel Bossuyt-Tack het bijgebouw aan de westzijde vergroten en een bakhuis aan de straatzijde bouwen. In het tweede kwart van de 20ste eeuw worden het bakhuis en het bijgebouw aan de westzijde (deels) afgebroken en nieuwe bijgebouwen aan de zuid- en oostzijde van het erf opgetrokken.

Erf met losse verharding en open, witgeschilderde betonnen afsluiting aan de straat. Aan noordzijde, witgeschilderd en verankerd éénlagig woonhuis van zeven ongelijke traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op straat; mechanische pannen); dakruiter met klokje. Gewijzigde, thans rechthoekige muuropeningen; nieuwe luiken en figuratieve klemmen. Vernieuwde zijgevel. Aan westzijde, witgekalkt restant van schuurstalvleugel onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; Vlaamse pannen) met laadluik onder haaks zadeldakje, nieuwe poorten onder ijzeren I-profiel, segmentboogdeurtje en getraliede stalvensters. Parallel ermee, grote schuur aan de straat onder zadeldak (mechanische pannen) met (schuif)poorten en getraliede vensteropeningen onder witgeschilderde betonnen lateien.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1878/102, 1907/93, 1940/22, 1941/45.

Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90166 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.