erfgoedobject

Villa Zandvlugge

bouwkundig element
ID
90171
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90171

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Zandvlugge
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Zandvlugge
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Villa "Zandvlugge", villa in art-decostijl gebouwd in 1936 in opdracht van de Meulebeekse nijveraarsfamile Vande Vijvere bij een bestaande hoeve in het gehucht Steendam.

Op een kaart bij het landboek van 1654-1656 en op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt een erf met twee losstaande gebouwen weergegeven. Het primitief kadasterplan (circa 1830) toont het woonhuis aan de straat, de grote haakse schuurstalvleugel aan de westzijde, een bijgebouw aan de oostzijde en een bakhuis aan de zuidzijde; de toenmalige eigenaar is Bruno Maertens en vanaf 1870 de familie Hoste, allen uit Eeklo. Het woonhuis maakt later deel uit van een afzonderlijke hoeve (zie nummer 58).

In 1936 wordt aan de zuidzijde van de bestaande hoevegebouwen een villa opgericht waar de zetel van de in 1945 door Gerard (zie Gentstraat nummer 15, Robrechtegemstraat nummer 2, Zuid-Australiëstraat nummer 42), Robert en Herman Vande Vijvere opgerichte onderneming "Matexi" (Maatschappij tot Exploitatie van Immobiliën) wordt ondergebracht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de commandopost van de 30ste Infanteriedivisie in Meulebeke gelegerd en achtereenvolgens nabij "Den Pauw" en het "Goed te Hulsvelde" (zie Vierlindendreef nummer 1) ondergebracht en op 27 mei 1940 naar hier overgebracht.

Aan oostzijde van de straat, haakse toegangsweg naar nummers 56 en 58. Privaat domein omgeven door haag, bomen en sierlijk smeedijzeren hekwerk; voortuin met groot centraal grasperk, omlopende oprijlaan en achterliggende tuin. Hoofdtoegang via sierlijk ijzeren hek tussen witgekalkte bakstenen pijlers met gepekte plint, natuurstenen afdekstenen en leeuwebekroning.

Gecementeerde baksteenbouw van vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (zwartgeglazuurde mechanische pannen); klimmende dakkapellen; uitkragende schoorsteen. Levendig uitgewerkte voorgevel door middel van breed vooruitspringend vensterrisaliet oplopend in frontonbekroning en afgeronde, vlak afgedekte hoekerker met meerledige buisleuning. Rechthoekige muuropeningen (schuif- en T-ramen). Centraal trappenbordes naar hoger gelegen verdiepte en getrapte inkom. Rechthoekige deur voorzien van beglazing met geometrisch hekwerk en bovenlicht waarin glas-in-loodinvulling met wapenschild. In oostgevel, gevelkapel onder zadeldak met voorliggend laag ijzeren traliehek.

Centrale traphal waarin bordestrap met zwartmarmeren aanzettrede, opengewerkte houten leuning en voluutvormige trappaal. Voornamelijk later aangebrachte interieuraankleding van onder meer lambriseringen, stucwerk en deuromlijstingen met frontonbekroning.

Aan westzijde, grote haakse schuurstalvleugel onder zadeldak (mechanische pannen) met dakoverstek. Verankerde baksteenbouw met witgekalkte erfgevel, getoogde staldeurtjes en -vensters met luiken, laaddeuren en grote schuifpoorten; westgevel met openingen onder witgeschilderde lateien.
Aan zuidoostzijde, hek dat oorspronkelijk tot aanpalende boomgaard toegang geeft.

 • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1936/12.
 • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 2, artikels 403, 2600.
 • MARTENS W., Mei 1940. De regio Tielt in de vuurlinie, Tielt, 2003, p. 199-200.

Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Hoeve

 • Is deel van
  Oude Pittemstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Zandvlugge [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90171 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.