Beschrijving

Hoeve in oorsprong bestaande uit een tweewoonst met bijkomend landarbeidershuis aan de straat, weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830) met als toenmalige eigenaar landbouwer Ivo Claerhout uit Meulebeke.

Na enkele verenigingen en opsplitsingen in 1851 en 1863 wordt in 1860 een bijgebouwtje ten noordwesten opgericht en het woonhuis aan de straat in 1901 tot landgebouw omgevormd. In 1943 en 1946 worden aan de westzijde respectievelijk een zwingelarij en een vlasschuur opgericht voor vlasverwerker Georges Desmedt, die in een studie van 1941 met betrekking tot de vlasvezelbereidingsnijverheid in Vlaanderen geregistreerd wordt met vier zwingelmolens in zijn bezit. In 1951 wordt een nieuw woonhuis aan de straat gebouwd, later opgesplitst (zie nummer 7).

Heraangelegd erf omgeven door hulsthaag. Eénlagig, deels gecementeerd en witgeschilderd woonhuis onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen) met muurankers en rechthoekige muuropeningen (T-ramen). Aan de straat gelegen, haakse schuurstalvleugel onder zadeldak (mechanische pannen) met muuropeningen onder lateien en metalen schuifpoort.

Aan westzijde, voormalige zwingelarij en schuur met houten schuifpoort. Naastliggende voormalige vlasschuur in betonplaten met metalen schuifpoort.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1851/65, 1863/79, 1901/27, 1907/96, 1943/22, 1946/54, 1951/72, 1957/90.
  • Onze vlasvezelbereidingsnijverheid. Jaarboek 1941. Textielcentrale, Kortrijk, 1941, p. 13, 261-263.

Auteurs: Callaert, Gonda