Chicorei-ast en maalderij

Beschrijving

Voormalige chicorei-ast en maalderij, thans "Veevoederbedrijf Luc Buyse", opgericht op het voormalige molenerf van de "Pandercoorenmuellene" of "Paandermolen", een staakmolen op torenkot die in 1643 opgericht wordt en tijdens de "strijd om Meulebeke" op 18 oktober 1918 vernield wordt.
Bij de molen worden in 1894 een - thans verdwenen - kapelletje en een chicorei-ast opgericht; laatstgenoemde uitgebreid in 1911 en 1913.

Na afbraak van de vernielde Paandermolen in 1920 richt landbouwer Alfons Buysse een woonhuis met mechanische maalderij op. Later wordt nog een achterliggend magazijn opgetrokken en in de tweede helft van de 20ste eeuw worden alle bedrijfsgebouwen uitgebreid en het woonhuis aangepast.

Verhard erf met aan oostzijde, haaks op de straat ingeplant éénlagig woonhuis onder zadeldak (mechanische pannen) met vernieuwd parement en gewijzigde muuropeningen. Aan westzijde, aan de straat gelegen, voormalige chicorei-ast met maalderijgebouw; verankerde baksteenbouw onder zadeldak met verspringende nok (nok evenwijdig met straat; Vlaamse/mechanische pannen) en uitbreiding aan noordzijde onder gekoppelde bedaking; oostzijgevel met laaddeur en segmentboogdeurtjes; westzijgevel met zolderluikje; straatgevel met gedichte muuropeningen en beglaasde mijternis in zwartbakstenen omlijsting waarin Heilig Hartbeeld.

Achterliggend magazijn uitgebreid tot grote loods.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1895/15, 1912/24, 1913/36, 1934/30, 1967/83, 1977/111, 1987/66.

Auteurs: Callaert, Gonda